KRUIDENTUINTJE? Heel simpel!

Tijm, bieslook, munt, … Om wat meer smaak aan je gerechten te geven volstaat het om een aantal kruiden toe te voegen. Hierbij een aantal tips om een eigen kruidentuintje aan te leggen.

Hoewel we gedroogde kruiden het hele jaar door kunnen terugvinden in onze keuken, kunnen deze niet op tegen de verse kruiden uit de tuin. Om steeds kruiden bij de hand te hebben, plant je ze best op het balkon of in de tuin.

Heb je geen groene vingers, welke planten kies je dan?

Je start best met kruiden die winterhard zijn zoals dragon, bieslook, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Deze planten gaan meerdere jaren mee en je kan ze zowel in de winter als in de zomer gebruiken. Je kan uiteraard seizoensgebonden verse kruiden planten zoals peterselie, munt, koriander en kervel. Deze zal je wel elk jaar opnieuw moeten planten, want deze gaan maar één seizoen mee.

Waar je kruiden kopen?

In een tuincentrum of supermarkt. De wintervaste planten worden in het algemeen in potten verkocht, klaar om te verplanten. Wat betreft de verse seizoenskruiden, koop zaden om in potten te planten.

Je hoeft je kruiden enkel water te geven wanneer de potgrond droog is. Voorzie potten met een gaatje in het midden en stop met water gieten zodra het water onderaan de pot er doorkomt.

TIP: Leg een beetje kiezel, zand of stukjes aarde in de pot of bak zo kan het water makkelijk opgenomen worden, dit is cruciaal voor gezonde en productieve plantjes. De wortels hebben lucht nodig, dit om te vermijden dat je plant sterft.

Wat is de beste plaats voor fijne kruiden?

Kruiden (dragon, peterselie, bieslook en kervel) plaats je best richting noorden. Mediterraanse kruiden (zoals tijm, rozemarijn, salie en laurier) daarentegen houden van zon, net zoals wij. Plant ze richting zuiden. Wanneer je appartement richting oost of west staat, zullen je planten zonder probleem groeien op het balkon en anderen zullen zelfs binnen kunnen groeien.

Bron

https://www.enviedeplus.be/maison/jardinage/article/un-jardin-de-plantes-aromatiques-ultra-simple

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *